Laskeudumme pian jouluun, joka tarjoaa talven pimeydessä hengähdystauon arjen kiireiden keskellä. Jouluun kuuluu hetket läheisten kanssa ja yksi tapa rauhoittua talven juhlaan on yhteiset hetket joulukirjojen äärellä. Tässä Avainopettajien suosikkikirjat joulukirjavinkkinä isoille ja pienille.

Mauri Kunnas: Kaksitoista lahjaa joulupukille.

“Kuten kaikki tontut, pikku Villekin piti joulusta hurjan paljon ja lahjojen antaminen oli parasta mitä hän tiesi. Mutta Villellä oli pulma. Mitä ihmettä hän antaisi lahjaksi joulupukille?”

Joulupukin 12 lahjaa on kirja, jota Avainopettaja Anni on lukenut vuosi toisensa jälkeen. Kirjan jokaiseen aukeamaan voi uppoutua pitkäksi aikaa kuvituksen yksityiskohtia tarkastelemaan, jolloin kirjasta löytyy riemua niillekin, jotka eivät vielä itse osaa lukea.

Matt Haig: Poika nimeltä joulu

“Jos olet niitä ihmisiä, joiden mielestä jotkut asiat ovat kerta kaikkiaan mahdottomia, pane tämä kirja heti pois. Se ei ole tosiaankaan sinulle tarkoitettu. Sillä tämä kirja on täynnä mahdottomia asioita.”

Poika nimeltä joulu, tosi tarina joulupukista, on Avainopettaja Lotan suosikki. Kirjassa poika nimeltä Nikolas elää hyvin vaatimattomissa oloissa, mutta sitten alkaa tapahtua kummallisia asioita ja mahdotonkin osoittautuu mahdolliseksi. Kaiken mahdottoman lisäksi kirjassa seikkailee poro, joka auttaa kiperissä tilanteissa ja pissaa pahojen ihmisten päälle. Mikä muukaan virittäisi koko perheen joulutunnelmaan paremmin?

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

“Tuli hiljaisuus. Kynttilät paloivat tyynessä yössä liikkumattomin liekein. Nyyti ja hänen sukulaisensa istuivat aivan hiljaa. Saattoi tuntea, miten he ihailivat ja kaipasivat, se tuntui yhä voimakkaammin, ja lopulta Muumimamma siirtyi lähemmäksi Muumipappaa ja kuiskasi:
– Eikö sinunkin mielestäsi?
– Niin, mutta jos, muistutti Muumipappa.
– Joka tapauksessa, sanoi Muumipeikko. – Jos joulu suuttuu, voimme ehkä pelastautua kuistille.”

Tove Janssonin Näkymätön lapsi ei ole joulukirja, mutta kirjan viimeinen novelli Kuusi on hulvaton ja lämmin tarina siitä, miten Muumiperhe herää keskellä talvea ihmettelemään Muumilaakson väen hössötystä. Kaikilla on valtava kiire ja laakson asukkaat ovat hermostuneita, kun he valmistautuvat kukin tahoillaan Joulun tuloon. Kukaan ei ennätä selittämään Muumeille mikä tuo uhkaava tulija oikein on, joka vaatii laakson asukkailta lahjoja, ruokaa ja jopa kokonaisen puun.