Joko tunnet Celian?

Celia on suomalainen maksuton äänikirjapalvelu, jota rahoittaa ja ylläpitää Opetus- ja kulttuuriministeriö. Celian tavoitteena on tuoda äänikirjat kaikkien niiden saataville, joille kirjojen lukeminen on haastavaa syystä tai toisesta.

Useimmat kirjastot rekisteröivät asiakkaita Celia-palvelun käyttäjiksi, eikä todistusta lukemisen esteestä tarvitse olla. Riittää, että rekisteröitymistilanteessa syy tulee esille. Tällöin riittää maininta siitä, että koulun erityisopettaja tai muu asiantuntija on suositellut Celia-palvelua. Asiakkuuteen oikeuttaa muun muassa lukivaikeus, oppimisvaikeus, hahmotushäiriöt tai keskittymisen ja tarkkavuuden haasteet. Kattavampi lista löytyy Celian sivuilta.

Asiakkuuteen oikeuttaa muun muassa lukivaikeus, oppimisvaikeus, hahmotushäiriöt tai keskittymisen ja tarkkavuuden haasteet.

Miksi äänikirja?

Tässä taannoin eräs huoltaja totesi, että eiväthän äänikirjat auta lukemaan oppimisessa. Eivät ehkä suoraan autakaan, mutta kuunneltu kirjoitettu kieli auttaa omaksumaan monipuolisia kielen rakenteita, vaikka oma luku- tai kirjoitustaito ei olisikaan vielä niin pitkällä. Omaa lukutaitoa edistää se, että seuraa tekstiä kirjasta, jota toinen samalla lukee.

Lisäksi äänikirjat monipuolistavat mahdollisuuksia tutustua erilaisiin kirjoihin ja eri kirjallisuuden lajeihin ilman, että oma lukutaito tai keskittymisen haasteet tulevat esteeksi. Parhaillaan tämä innostaa kirjallisuuden pariin aivan uudella tavalla.